tiistai 8. toukokuuta 2012

VÄINÄMÖISEN LAULUSTA TÄHÄN HETKEEN


Eräänä aamuna töihin ajellessani ’löysin’ auton hansikaslokerosta vanhan levyn. Vautsi! Sieltähän löytyi Eino Leinon Väinämöisen laulu Vesa-Matti Loirin tulkitsemana!
Laitoin levyn soimaan, vaikka olinkin jo lähes parkkipaikalla ja kuuntelin kappaleen rauhassa loppuun. 

Hieno, raikas, vielä usvainen, keväinen aamu merellisen kampuksen rannalla, lokit kirkuvat raikkaassa, merentuoksuisessa ilmassa tuulen väreillessä päivän sarastaessa… Aamuhetki on tosiaan ’kullan kallis’ ’morgon stund har guld i mund..’ Musiikkia kuunnellessa muistuivat mieleen  vanhat kouluajat ja äidinkielen tunnit... Liekö sitten kappaleella minkäänmoisia yhtymäkohtia esimerkiksi vapaaseen sivistystyöhön ja kesäyliopistoon…J Itse kukin ’repiköön siitä’…

Kova on kilpailu opintojen ja kurssien järjestämisen saralla; järjestäjiä, yhteistyökumppaneita ja -kuvioita kun tuntuu tulevan yhä vaan useampia.  Miten sitten kesäyliopisto sopivasti omasta vinkkelistään täydentäisi esimerkiksi yliopisto-opiskelijoiden tai ammattikorkeakouluopiskelijoiden opintoja ja sitä kautta edelleen nopeuttaisi valmistumista, siinä riittää pähkinää purtavaksi ja sarkaa kynnettäväksi. Opiskelijoiden nopea valmistuminen on luonnollisesti kaikkien osapuolten etu tässä kuviossa. Yhteistyö yliopistojen / ammattikorkeakoulujen kanssa on tärkeää.

Tämän kevään aikana olen iloinnut (siis tuntenut työn iloa!) siitä, että käynnistimme muun muassa ensimmäisen yhteistyökurssin avoimen ammattikorkeakoulun kanssa eli insinöörimatikan preppauskurssin Apua amk-hakuun - valmentaudu-amk-insinoorin opintoihin. Muitakin avoimen ammattikorkeakouluopetuksen kursseja todennäköisesti toteutetaan, ihan hyvältä näyttää. On hienoa, että saamme tuossa toimia kannustamassa nuoria uusien opintojen pariin.

Jo toisen kerran toteutettiin myös valmentavana kurssina lääkikseen ja farmasia-alalle valmentava kurssi,  Suunta yliopistoon  Hienoa saada mukaan tässäkin nuoria ja raotella heille yliopiston portteja tulevia opintoja ajatellen. Nuoria tulee siis mukaan, vaikkakin tyypillisin aikuisopiskelija kesäyliopistossa on keski-ikäinen nainen.

Vuosittainen koulutustarjontamme vaihtelee säilyttäen useimmiten tietynlaisen perusrungon, lisämausteina aina jotain uuttakin näillä leveyksillä, suunnitteilla avoimen yliopisto-opetuksen puolella syksylle muun muassa tulevaisuudentutkimusta, kansalaisyhteiskunnan opinnot, taiteen ja kirjallisuuden opinnot, kulttuurituotantoa, ruotsin kielen opintoja, kieliopintoja ulkomaalaisille… toki kannattaa surffailla sivuillamme ja bongata sieltä itselle parhaiten sopivia kursseja, unohtaa ei sovi myöskään jo perinteisiä erityispedagogiikkaa tai psykologiaa.

Missään tapauksessa emme kilpaile yliopistojen tai avoimien yliopistojen kanssa vaan nimenomaan sopivasti täydennämme palettia opintotarjonnan osalta ajatellen juuri opiskelijoita. On hienoa, että olemme vuosikymmenien aikana säilyttäneet paikkamme muuttuvissakin olosuhteissa ja yhä edelleen laivamme purjehtii hienosti näillä vesillä, joskus tuuli puhaltaa kovemmin, joskus laiva taas lipuu tasaisemmin vesillä. Ehkäpä yksi ’pitkän iän salaisuuksista’ on se, että olemme aina puhaltaneet yhteen hiileen, koska olemme pieni ja kevyt organisaatio.

Itse olen viihtynyt pitkään talossa ja näin on monen muunkin ’kesisjengiläisen’ kohdalla muualla Suomen kesäyliopistoissa, niitähän on peräti 21.  Meillä Suomen ainoana kaksikielisenä kesäyliopistona on monia mahdollisuuksia kurssitarjontaa suunniteltaessa Pohjanmaan alueella. Uusia tuulia puhaltelee aina mukavasti taloon muun muassa harjoittelijoiden ja uuden henkilökunnan myötä, uudet ajatukset ja ideat pitää tiivistää ja jalostaa positiiviseksi me-energiaksi, historian siipien havinaa unohtamatta. Meillä on nasta porukka, mukavan rento meininki ja kiva tehdä töitä!


Kirjoittaja Ritva Kalliokoski on työskennellyt Vaasan kesäyliopistossa eri tehtävissä vuodesta 1991 lähtien toimien tällä hetkellä koulutussuunnittelijana vastuualueenaan lähinnä suomenkielinen avoin yliopisto-opetus, ikääntyvien yliopistotoiminta sekä ammatillisen täydennyskoulutuksen sektorilla muun muassa Luentosarja kasvattajille ja  apteekkialan täydennyskoulutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti