maanantai 8. syyskuuta 2014

Sarja valintoja

Ei siitä ole hirveän kauan, kun itsekin pohdin sivuainevalintoja. Näin englannin pääaineopiskelijana yhdeksi sivuaineeksi valikoitui melkein automaattisesti toinen kieli, sillä se oli tullut aloitettua jo opiskelujen alussa. Kuitenkin sen jälkeen, kun olin joutunut vastaamaan tuhannennen kerran kieltävästi urakyselyihin siitä, tuleeko minusta opettaja vai kääntäjä, niin jouduin tosissaan miettimään, mitä tutkinnolla tuollaisenaan tekisi. Koska edellä mainitut ammatit ja tutkijan ura olivat jokseenkin poissuljettuja, vaihtoehtoja jäi aika vähän. Niinpä ensimmäinen muutos kohti minulle sopivaa tutkintoa lähti sivuainevalinnoista. Koska oma opinahjoni ei tarjonnut esimerkiksi kasvatustieteen opintoja, oli niitä haettava muualta. Suoritinkin ne loppujen lopuksi Vaasan kesäyliopiston kautta Helsingin yliopiston tutkintovaatimusten mukaisesti, ja olen ollut tyytyväinen tähän päätökseen.


Ainakin omasta mielestäni sivuaineista ja sivuainevalinnoista puhuttiin yliopistossa todella vähän. Se on harmi, sillä niillä on mahdollista täydentää omaa pääainettaan juuri oikealla tavalla tai suorastaan pilata koko kokonaisuus. Nopean valmistumisen sijaan opiskelijoita tulisi kannustaa järkeviin sivuainevalintoihin. Mielestäni harkittu kokonaisuus, vaikka se kestäisikin kauemmin suorittaa, on viime kädessä parempi valinta verrattuna nopeasti suoritettuun hajanaiseen tutkintoon. Opiskelijoita tulisi myös rohkaista ja kannustaa tiedekuntarajoja ylittäviin valintoihin, sillä moniosaajille on varmasti kysyntää työmarkkinoilla.

Tulee kuitenkin muistaa, että tasapaino kivan ja järkevän valinnan välillä on myös syytä löytää. Toiset opinnot kiinnostavat luonnollisesti enemmän kuin toiset, mutta kannattaa miettiä palvelevatko ne loppujen lopuksi tavoitetta. Toisaalta, ei ole myöskään mitään järkeä ottaa sivuaineeksi ainetta, josta ei ole itse kiinnostunut vain sen takia, että ”se on järkevä valinta”.


Jos oman yliopiston tarjonta ei kiinnosta, niin kannattaa vilkuilla vieraisiin pöytiin ja tutustua muiden oppilaitosten ja koulutustarjoajien valikoimaan. Kesäyliopisto on tässä mielessä oiva partneri, koska tuomme ohjatut opintokokonaisuudet tänne Vaasaan, helposti saataville. Opinnot ovat iltaisin ja viikonloppuisin, joten myös työssäkäyvillä on mahdollisuus tulla mukaan. Tänä vuonna Vaasan kesäyliopiston tarjoaa perusopintokokonaisuuksia (25-30op) mm. seuraavista aineista: lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi (UEF), kasvatustiede (HY), psykologia (JY), tuotantotalous (OY), johtaminen (VY), erityispedagogiikka (JY), kemia (JY), kirjallisuustiede (JY), työ- ja organisaatiopsykologia (UEF), historia (JY), ruotsin kieli (VY), luova kirjoittaminen (TY), ja lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi (UEF). Tarkempiin kurssitietoihin ja ilmoittautumiseen pääset tästä.

Kesäyliopistossa on myös muita omaa osaamista kehittäviä kursseja. Yksi syksyn mielenkiintoisimmista kursseista on InDesign-sivuntaittokurssi (12.-13.11.). Kahden päivän koulutus opastaa sinut InDesignin perusteisiin ja käyttöön, jonka jälkeen sinulla on hallussa perusasiat taitto-ohjelman käytöstä. Kurssi sopii niin viestinnän opiskelijoille tai vaikkapa yrittäjille, jotka joutuvat töissä tekemään ilmoituksia tai muita pienimuotoisia graafisia töitä. Lisätietoja koulutuksesta löydät tästä.

Tsemppiä syksyyn ja rohkeutta tehdä jännittäviä valintoja!

-Mari-




Kirjoittaja Mari Lösönen työskentelee Vaasan kesäyliopistossa koulutuskoordinaattorina ja hänen vastuullaan on työelämän koulutukset. Samalla hän opiskelee englantia Vaasan yliopistossa ja unelmoi opinto-ohjaajan ammatista. Postia voit lähettää hänelle osoitteeseen mari.losonen(at)vaasankesayliopisto.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti