perjantai 24. elokuuta 2012

Vaasan kesäyliopisto vie tulevaisuuteen



Maailma muuttuu Eskoseni, kirjoitti aikoinaan Aleksis Kivi Nummisuutareissa. Ja niinhän se muuttuu, on aina muuttunut, ja tulee aina muuttumaan. Muutos on maailmankaikkeuden ainoa vakio. Ihmiset, ideologiat ja kulttuurit tulevat ja menevät. Ei edes universumi kaikessa mahtavuudessaan ole pysyvä, vaan on se jatkuvan muutoksen kourissa.

Työelämässä tänä päivän yhä tärkeämmäksi tulee työntekijän kyky sopeutua muutoksiin. Yrityksen kyky muovautua muuttuvan toimintaympäristön mukaan on sen menestyksen avaintekijä. Julkisen sektorin toimivuuden edellytys on aina ollut kyky ennakoida tulevaisuuden vaatimuksia, mutta tänään muutosvauhti tuntuu kiihtyvän, joten kunnan ja valtion tulee olla yhä tarkkakatseisempi tulevaisuutta arvioidessaan.

Muutos nähdään nykyään yhä enemmän voimana, joka on valjastettavissa ja hyödynnettävissä. Tästä merkkinä on muun muassa johtamiskoulutuksessa suosituksi tullut niin sanottu muutosjohtajuus. Vaasan kesäyliopisto tahtoo osaltaan olla mukana muutosten mukanaan tuoman energian hyödyntämisessä. Siitä syystä koulutusohjelmaamme tulee syksyllä tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuus, joka toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.

Monitieteellisen tulevaisuuden tutkimuksen kautta pyritään muun muassa luomaan strategioita, visioita ja skenaarioita tulevaisuudelle, jotta paremmin voisimme kohdata – ja muokata – tulevaisuutta. Uskon että tämä koulutuskokonaisuus on hyödyksi etenkin tulevaisuuden johtajille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille, joilla on edessään vaikea tehtävä hallita yhä suurempia muutoskokonaisuuksia.


Ari Sundberg
Vaasan kesäyliopiston hallituksen puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti